Seuran valmennusryhmän kuulumisia – hyvä tekemisen meininki kantaa yli koronan

Juoksijat isompijpg

Viime syksynä lähti käyntiin seuran oma aikuisten valmennusryhmä reilun kymmenen innokkaan urheilijan voimin ja ryhmän valmentajina toimivat Marko ja Paul.

Ryhmässä on porukkaa ensikertalaisista jo kokeneisiin harrastajiin. Tavoitteet myös vaihtelevat ryhmäläisillä sprinttimatkasta Ironmaniin sekä kisan läpi pääsystä aina SM-mitaleihin.

Ryhmässä on ollut erittäin hyvä tekemisen ja kannustamisen meininki mahtavaa yhteishenkeä unohtamatta. Ryhmän whatsapp-ryhmässä käydäänkin päivittäin keskustelua mitä erilaisemmista asioista.

Valmentajat ovat tehneet ryhmäläisille harjoitusohjelmat aina noin 3-4 viikoksi kerrallaan ja lisäksi jakson avainharjoituksista on käyty vielä keskusteluja ryhmän whatsapp-keskusteluissa. 

Ryhmäläisillä on ollut viikoittain ryhmän yhteisiä harjoituksia, jotka pääasiassa ovat (koronasta johtuen) olleet etänä tehtyjä viikoittaisia pyörätreenejä Zwift-virtuaalipyöräalustalla, joissa keskusteluun ja valmentajan ohjeiden antamiseen on treenin aikana käytetty discord-sovellusta. Porukalla tehtynä pidemmätkin pyörätreenit ovat sujuneet mukavan nopeasti ja niissä tiukemmissa on saanut ryhmältä hyvää kannustusta. Osan kanssa olemme käyneet myös ajamassa muutamat tiukemmat treenit Zwift-pyöräkisoissa. 

Lisäksi ryhmällä on ollut yhteinen viikoittainen uintiharjoitus valmentajan valvovan silmien alla perjantaiaamuisin klo 5.30 Kilon uimahallissa. Mahtavasti porukka on jaksanut aikaisin aamuisin tulla hymyssä suin uimaan, vaikka välillä väsytti, mutta hyvä ryhmä innosti silloinkin paikalle. 

Ryhmäläisten ohjelmassa on ollut myös säännöllisesti erilaisia testejä. Syksyn aloitimme juoksutesteillä ja jatkoimme pyörä- ja uintitesteillä, joita talvella ja keväällä on toistettu.  Lisäksi olemme tehneet erilaisia kontrolliharjoituksia pyörällä ja juosten. Testitulokset ovat kaikilla ryhmäläisillä kehittyneet upeasti ja jopa uinnissa kaikki paransivat syksystä testituloksiaan, vaikka uimassa päästiin talvella käymään vain noin kerran viikossa. Uintitulosten paraneminen johtunee paljolti tekniikan paranemisesta valmentajan ohjauksessa. Lisäksi valmentajien ryhmälle suunnitellut uintia tukevat kuivaharjoitteet näyttävät toimineen. 

Joka jakson ohjelmissa on ollut mukana myös erilaisia haasteita, mm. lihaskunto-, taito-, liikkuvuus- ja ravintoasioissa, joihin ryhmä on lähtenyt hyvin innokkaasti mukaan ja näissä ryhmän positiivinen painehan on toiminut hyvin ;) 

Nyt jo kovasti odottelemme, että pääsemme tekemään porukkatreenejä yhteisesti myös ulkona ja toivottavasti pikkuhiljaa pääsemme kisaamaankin.  

Harjoituksellisesti ryhmässä ollaan nyt siirtymässä peruskuntokaudenharjoittelusta kilpailuun valmistavan kauden harjoitteluun sekä kisakunnon virittämiseen kohti omia tavoitteita. 

Hyviä treenejä ja kesän sekä kisakauden odotusta koko seuralle valmennusryhmäläisiltä :)

 WhatsApp Image 2021-04-30 at 090558jpeg

Rappujuoksutreeneissä Pekka ja Minna. 


Valmiit harjoitusohjelmat tuovat treeneihin suunnitelmallisuutta

Erityisesti korona-aikaan on ollut motivoiva ja hyvä tämä meidän oma whatsapp-ryhmä, jossa on jaettu treeniohjeita, fiiliksiä ym. Laiskempanakin päivänä jaksaa paremmin lähteä liikkeelle, kun näkee postauksia toisten treeneistä.  

Vaikka triathlon onkin enemmän elämäntapa, kuin menestymiseen tähtäävää treenaamista niin valmiiksi mietityt harjoitusohjelmat ovat tuoneet tekemiseen oikeaa systemaattisuutta. Hyvä, kun joku mun puolesta miettii, että mitä ja miten tähän aikaan vuodesta, tällä viikolla ja tänään mun pitää treenata.  

Paul on kyllä esimerkillisen aktiivinen ja kiinnostunut siitä, miten treenit ovat menneet, olenko palautunut, syönyt tai tehnyt lihashuoltoa. Yhteistreenit ovat jääneet vähälle koronan takia, mutta olemme päässeet esim. uimaan porukalla. Markokin on ollut terävänä valmentamassa ja jakamassa hyviä neuvoja jo aamu puoli kuudelta. 

Harjoitusohjelmat ovat erittäin monipuolisia ja koko kehoa kehittäviä, ei pelkästään uintia, pyörää tai juoksua. Ja jos tekemistä ei tunnu riittävän, niin valkut kyllä järjestää sitä lisää! 

Kesän tavoitteena on osallistua ikäryhmän sprintin, perusmatkan ja puolimatkan SM-karkeloihin. Podiumia tavoitellaan joka kerta, mutta ei verenmaku suussa vaan kisoista nauttien.
- Pekka Tauriainen 

WhatsApp Image 2021-04-30 at 090630jpeg


Valmentajat sparraavat treenejä ja neuvovat pienten vammojenkin hoidossa

Valmennusryhmän yhteiset Zwift-treenit ovat olleet todella hyviä. Paul on ohjeistanut treenin aikana ja mikäli on ollut tarvetta, niin treeniä on voitu muokata päivän kunnon mukaan. Samalla olemme vaihtaneet osallistujien kesken kuulumisia ja aika on kulunut huomattavasti nopeammin kuin että treenin olisi tehnyt yksin.

Harmittavasti koronatilanne ei ole mahdollistanut montaakaan yhteistreeniä, mutta eiköhän niidenkin aika vielä tule. Whatsapp-ryhmässä on keskusteltu treeneistä ja niiden sujumisesta. Kun muut on jo räntäsateessa käynyt juoksemassa, niin eihän se ole auttanut, kun lähteä hoitamaan oma treeni pois alta.

Treeniohjeet ovat selkeitä ja jos on tullut kysymyksiä eteen, niin niihin on saanut aina apua. Valmentajat ovat kuvanneet osan treeniliikkeistä ja lähettäneet ne treeniohjeiden mukana. Ilman koronaan näitäkin olisi voitu käydä läpi yhteistreenissä, mutta näilläkin ollaan hyvin selvitty.

Valmennuksen etuna on myös se, että pienten vammojen hoitoon voi kysyä neuvoja asiantuntevilta valmentajilta. Osa vaatii lepoa ja kevennystä treeniohjelmaa ja osa taas tukevaa treeniä. Ilman valmennusta näiden hoitokin voisi pitkittyä.
- Johannes Junes

WhatsApp Image 2021-04-30 at 090503jpeg

Yhteiset virtuaaliset Zwift-treenit ovat tulleet korona-aikana triathlonisteille tutuiksi. Kuvassa Johannes Junes. 


Treeniryhmä ja valmentajat tukevat oikealle polulle triathlonissa

Ryhmässä on ollut ihan mahtavaa olla mukana. Alkuun vähän arastelin, kun ajattelin että en ollut tarpeeksi kokenut porukkaan. Ryhmä on ollut mieletön tuki ja kaikilla mahtava tsemppi. Uskomattoman hienosti ollaan myös ryhmäydytty koronasta huolimatta. Uusia kavereita on siis myös ryhmäläisistä tullut. Yhteisiä treenejä ollaan tehty virtuaalisesti mm. zwiftissä ja livenä uinnissa. Valmentajien tuki on ollut kannustavaa ja eteenpäin puskevaa kun oma usko ja jaksaminen on ollut koetuksella.

Ryhmään lähdin mukaan koska olen aivan alkumetreillä triathlonissa. Halusin saada harjoitteluun oikeat välineet ja tuen tekniikoiden kehittämiseen.

Omia onnistumisia on ollut upea huomata oman kehittymisen kautta. Erityisen hyvä fiilis on tullut kun itselle rankasta treenistä on selvinnytkin hyvin.

Valmentajat ovat olleet koko homma tukipilari ja eteenpäin kannustava voima pilke silmäkulmassa.
- Liisa-Maija Huttunen 

WhatsApp Image 2021-04-30 at 090446jpeg
Rapputreeneissä Pekka ja Liisa-Maija.